27 Temmuz 2016 Çarşamba

Parola Cümleler ile Tanışın...



Bu gün güzel bir paylaşım gördüm, eğer biraz özen gösterilirse uygulanabilecek bir yöntem.
Şifre ve parolaları hep aynı yaptığımız , tahmin edilebilir format dan kurtaracak bir yöntem. 





Güvenlik uzmanları sürekli olarak uyarıyor. 
  • Her platformda ayrı şifre kullanılmalı. 
  • Şifreler herhangi bir yere not edilmemeli.
  • Şifreler sık sık değiştirilmeli. 
Can alıcı soru bu noktada geliyor.

"Bu kadar çok şifreyi ve kombinasyonu nasıl aklımızda tutacağız? 


Sizler için bu konuyu derinlemesine inceledik ve detaylı bir makale hazırladık

Nesneler birbirine daha bağlı, bizler de akıllı cihazlar üzerinden tek hesapla tüm işlerimizi halletmeye alışmışken, kullanıcı sözleşmeleriyle aslında verilerimizin nerelerde kullanılmasına izin verdiğimizi bile görmezden gelebiliyoruz. Son yıllarda dijital dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte birçok uygulama tarafından takip ediliyor, kötü niyetli kişiler tarafından hedef haline geliyoruz. Bunun bir sonucu olarak da siber güvenliğin hayatımızdaki önemi gün geçtikçe artıyor.

Teknolojiyi daha güvenli hale getirmek bizim elimizde. Yapmamız gereken bize bu konuda yardımcı olacak yazılım ve işlemlerle güvenliğimizi garanti altına nasıl alacağımızı öğrenmek. Peki ama nasıl?

Siber güvenlik denildiğinde akla ilk gelen şirketlerden biri olan ESET’in teknoloji uzmanları birkaç adımda dijital güvenliğinizi güçlendirecek parolaların nasıl hazırlanacağını sıralıyor.

 1.Parola Cümleler ile Tanışın

 
Dijital güvenliğinizi bir adım daha güçlü hale getirmek için artık parolaları bırakıp, daha uzun, karmaşık ama kesinlikle daha kolay hatırlayabileceğiniz parola-cümleler ile tanışmalısınız. Parola-cümleniz sizin kadar özgün olduğu için kolaylıkla aklınızda kalır ve kolayca tahmin edilemez. Ayrıca sürekli parola oluşturup onu unutmak derdinden de kurtulursunuz. 

İlk olarak sevdiğiniz bir şeyden yola çıkarak basit bir cümle kurun
. Örneğin; yazmayıseviyorum


2. Parola Cümlenizi Komplikeleştirme Zamanı


İkinci adımda işleri siber suçlular için biraz daha karmaşık hale getirmeye ne dersiniz? 
Bu adımla cümlenizi daha belirli bir hale getirebilirsiniz. Hemen deneyelim; yazmayıseviyorumhayatıyaşıyoruz

Bu cümle oldukça güzel ama biraz vurgusu eksik gibi değil mi?  Daha fazla detaya inmek için cümledeki kelimelere vurgu yapalım mı, ne dersiniz? Biraz vurgu ekledikten sonra bu parola cümle tam olarak şuna dönüşüyor:  

YazmayıSeviyorumHayatıYaşıyoruz


3. Noktalama İşaretleri ile Parolanızı Süsleyin



Parola cümlenizin her kelimesine vurgu yaptınız değil mi? Şimdi iş klasik parolalar da da olduğu gibi işe biraz noktalama işareti eklemekte. Zira noktalama işaretleri parolanızın casus yazılımlardan korunmasında son derece etkili yöntemlerin başında geliyor. Bu yüzden parola cümlenizin bir köşesine noktalama işareti koymaktan çekinmeyin. 
Örnek cümlemizden devam edecek olursam:
 YazmayıSeviyorumHayatıYaşıyoruz*

4. Öldürücü Hamle: Büyük Harf Kullanımı



Tüm bu adımları çok iyi kavradıysak ve kendi parola cümlemizi de hazırlamaya başladıysak işin son adımına sıra gelmiş demektir. Son adımda cümle içerisindeki herhangi bir kelimeyi komple BÜYÜK harflerden oluşan şekilde yazacağız. Ve sonrasında mükemmel parola cümleniz tam olarak buna benzer şekilde görünecek

Birkaç basit adımda dijital güvenliğinizi maksimuma çıkaracak parola cümleyi ne kadar kolay hazırladık değil mi? 

Böyle güçlü bir parola cümle ile artık sizin karşınızda kim durabilir.


Kaynak : Pazarlamasyon

Orijinal yazı : http://www.pazarlamasyon.com/listeler/5-adimda-dijital-guvenligimizi-guclendirecek-parolalari-hazirlamak



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder